Het is je vast wel opgevallen, er verschijnen steeds meer fietshelmen in het Nederlandse straatbeeld. Niet iedereen is er van gecharmeerd om er een te dragen, maar er zijn ook fietsers, waaronder veel ouderen die niet meer zonder willen. De reden is dan ook meestal de veiligheid die een helm biedt. Op sommige elektrische fietsen is een helm ook al een verplichting. In de landen om ons heen zoals Duitsland is de helm al een tijdje verplicht. Gaat dit straks mogelijk ook gelden voor elke fietser in Nederland? Je leest er alles over in dit artikel.

Helmplicht
Heb je een speed pedelec (snelle e-bike tot 45 km/u)? Dan is een fietshelm verplicht in Nederland. Draag je geen helm, of verkeerde type helm? Dan riskeer je een boete. De helm moet namelijk ook zijn voorzien van een keurmerk, en dat is; NTA 8776. Gezien de snelheid die je kunt halen op een speed pedelec is het dan ook wel zo veilig om er wel een te dragen.
Momenteel is er nog geen verdere helmplicht voor andere type fietsen of e-bikes in Nederland. Maar dat kan mogelijk in de toekomst nog wel eens veranderen en met name dan voor de elektrische fiets. Er is namelijk wel een toename met ongevallen sinds de opmars van de e-bike. Mede hierdoor zijn er discussies aan het oplaaien om actie te ondernemen en te pleitten voor een helmplicht. We houden het maar scherp in de gaten de aankomende tijd, want het kan nog wel eens een verhitte discussie worden tussen voor en tegenhangers.

Waarom een helm dragen?
Niet iedereen staat er gelijk voor open, maar een fietshelm heeft zo zijn voordelen waar je mogelijk nog niet zo over na hebt gedacht. Een helm beschermt je waardevolle hersenen en hoofd, dat snappen we allemaal. Maar wist je bijvoorbeeld dat bij een valpartij met de fiets een helm de kans op hersenletsel tot wel 75% kleiner is? Misschien toch wel een goed idee, een fietshelm kopen. Ook zijn er tegenwoordig hele gave helmen te verkrijgen die toch echt wel gezien mogen worden. Ben jij al overtuigd of draag je al een fietshelm? Laat het ons weten.