Overweeg je een carrière als financieel adviseur? Dan is het behalen van een Wft diploma noodzakelijk. In deze tekst lees je alles over deze verplichte beroepskwalificatie.

Waarom de Wft?

Sinds 2007 is de Wft (Wet op het financieel toezicht) van kracht in Nederland. Deze wetgeving heeft als doel om de kwaliteit en betrouwbaarheid van financieel advies aan consumenten te waarborgen. Het idee achter deze regelgeving is dat adviseurs worden verplicht om over de juiste diploma’s te beschikken om op deze manier advies van hoge kwaliteit te garanderen. Zo kun je met het behalen van Wft certificaten aantonen dat je voldoet aan de gestelde eisen.

Begin met Wft Basis

Voordat je klanten mag adviseren over specifieke producten, moet je eerst de basiskennis van financieel advies onder de knie krijgen. Tijdens Wft Basis leer je daarom de essentiële principes voor het adviseren over bankzaken, verzekeringen, beleggen en pensioenen.

Daarnaast maak je kennis met de gedragscodes zoals de Code Banken of Verzekeraars. Deze zijn erop gericht dat financiële ondernemingen zorgvuldig met consumenten omgaan. Ook leer je hoe je op juiste wijze verwijst naar gespecialiseerde collega’s.

Zo vormt het diploma Wft Basis het fundament voor klantgericht adviseren. Je legt als het ware de eerste steen voor een verdere carrière als financieel adviseur.

Specialisaties via vervolgmodules

Als je de basisopleiding hebt afgerond, kun je je verdiepen in specifieke vakgebieden via vervolgmodules. Welke Wft modules je gaat volgen, hangt af van de financiële adviezen die je straks wilt geven. Populaire keuzes zijn Wft Schadeverzekeringen, Wft Hypothecair krediet, Wft Vermogen en Wft Zorgverzekeringen.

Per module die je afrondt, ontvang je weer een apart Wft certificaat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je meerdere diploma’s in huis haalt, zodat je klanten beter kunt adviseren. Hiermee bouw je bovendien aan een mooie carrière als allround financieel planner.

Het officiële examen

Nadat je de benodigde kennis en vaardigheden hebt eigengemaakt, volgt voor iedere module de bekroning in de vorm van een officieel examen. Deze toetsen vinden plaats bij exameninstituut DUO onder toeziend oog van de medewerkers.

Het is zaak dat je jezelf uitgebreid voorbereidt op deze Wft-examens door middel van oefenopgaven en trainingen. Het verschil tussen slagen en zakken is soms heel klein. Behaal je het gewenste resultaat, dan mag je het Wft diploma in ontvangst nemen als bewijs van vakbekwaamheid!

Wft diploma bijhouden

Zelfs als je eenmaal gecertificeerd adviseur bent, is het belangrijk om je kennis op peil te houden in deze snel veranderende sector. Daarom schrijft de Wft voor dat je jaarlijks een aantal PE-punten moet halen middels trainingen en cursussen. Zo blijf je als adviseur up-to-date van de laatste ontwikkelingen.

Wft diploma’s zijn onmisbaar om professioneel financieel advies te mogen geven aan consumenten. Leg de basis met Wft Basis en als je dat wilt kun je daarna werken aan specifieke vervolgmodules. Bereid je goed voor op de afsluitende examens. En blijf ook daarna je vakkennis aanscherpen! Lindenhaeghe staat klaar om je hierbij te ondersteunen