Altijd lief zijn voor elkaar en niet te veel mopperen

Te midden van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden vierden Arent Tijmens (87) en Geesje Tijmens-Fieten (86) op woensdag hun diamanten huwelijksjubileum in Dorpshuis De Schakel in Koekange.

Arent, geboren en getogen in Koekange, en Geesje, afkomstig uit Echten, kenden elkaar al via wederzijdse vrienden. Maar het was op de dansvloer bij Schrotenboer in Zuidwolde dat de vonk oversprong. Op zijn brommer bracht hij haar na afloop naar huis. Na twee jaar verkering besloten ze de stap naar het gemeentehuis te zetten. Praktisch gezien was dat ook handig. “Omdat ik in verwachting was van de eerste”, verduidelijkt Geesje. Die dag was koud, volledig bewolkt, met een gemiddelde temperatuur net iets boven de 5 graden Celsius. “Vanwege een verbouwing in het gemeentehuis in Ruinen werd de plechtigheid verplaatst naar Zaal Kuik. We trouwden op het podium.”


Na hun huwelijk gingen ze wonen op de boerderij van Opa Tijmens aan de Eggeweg. Hier werden dochter Ria en zoon Klaas geboren. Hun hele leven lang werkten ze hier. Ze hielden varkens en koeien, en later kwamen er ook kippen bij. Zoon Klaas en zijn vrouw Christina namen later de boerderij over. Zijn ouders verhuisden naar het kleine huisje ernaast, waar Geesje nog steeds woont. Arent woont sinds afgelopen mei in De Schiphorst in Meppel, waar hij nog bijna dagelijks bezoek krijgt van zijn vrouw. Waar Geesje zelf nog met de auto naartoe rijdt. Zijn twee kinderen en de zes kleinkinderen bezoeken hem daar ook regelmatig.

Tijdens hun werkzame leven was er weinig tijd voor vakanties. Later maakten ze reizen naar Noorwegen, Denemarken en Duitsland. De keuze voor Denemarken werd ingegeven doordat dochter Ria daar destijds woonde. Zij woont inmiddels alweer 21 jaar met haar gezin op een boerderij in Elsfleth, nabij Oldenburg. Geesje vertelt: “Ondanks mijn vliegangst zijn we ook op vakantie geweest naar Kos.” In hun spaarzame vrije tijd was Geesje betrokken bij de Plattelandsvrouwen en zong ze in een dameskoor. Arent genoot altijd van paardrijden, biljarten en kaarten.

Ze kijken terug op een liefdevol en gezegend leven. Geesje zegt: “We zijn tevreden met wat we hebben en zijn gevrijwaard gebleven van grote en schokkende gebeurtenissen.” En het geheim van een 60-jarig huwelijk? “Altijd lief zijn voor elkaar en niet te veel mopperen,” zegt ze met een grote glimlach.