Het is duidelijk: de trends in de horeca veranderen voortdurend, net als het weer in maart. Slechts twee jaar geleden waren maaltijdbezorging en afstand houden de norm, terwijl we vorig jaar optimistisch waren over een terugkeer naar het normale leven. Maar we weten tegenwoordig  dat ‘normaal’ en de horeca niet echt samengaan, en dat verandering de enige zekerheid is. Het enige wat constant blijft, is dat horecaondernemers zich continu aanpassen aan deze veranderingen. Lees hier meer over de laatste trends.

Meer inspraak en betere planning door personeelstekort

Niet alleen in de zorg, maar ook in de horeca hebben we een probleem: er zijn niet genoeg mensen om te werken. Flexibele werknemers zijn daarom ontzettend belangrijk. Zij denken daarom ook steeds vaker over hun werktijden, zowel per week als per maand. Het personeelstekort wordt namelijk erger door stijgende prijzen en lonen. Voor ondernemers zorgt dit voor een stijging van de personeelskosten. Horecaondernemers moeten goed nadenken over wanneer ze extra hulp nodig hebben. Gelukkig kunnen speciale tools om planningen te maken en zelfs slimme software hierbij helpen.

Duurzaamheid wordt steeds populairder

Duurzaamheid is iets waar we de komende jaren niet omheen kunnen. Mensen letten steeds meer op wat ze eten en drinken, en het zijn vooral de jongeren die veel waarde hechten aan duurzaamheid. Dit betekent ook dat de horeca op een milieuvriendelijke manier te werk moet gaan. Zij doen dit vooral door lokale en biologische producten te gebruiken, maar ook door te zorgen voor minder afval en het gebruik van zuinige apparatuur die te krijgen zijn bij bedrijven zoals Horecacentrum Brabant. Ook lokale leveranciers en ‘koop lokaal’-initiatieven zijn goed voor zowel het milieu als natuurlijk de economie. Het mooie hiervan? Duurzaamheid is zowel goed voor de economie als voor het besparen van kosten.

Inflatie

De stijgende prijzen voor eigenlijk alle dingen die we dagelijks gebruiken maken het moeilijker voor mensen om rond te komen, en het Centraal Planbureau voorspelt dat huishoudens ook in 2024 nog  minder te besteden zullen hebben. Dit heeft ook weer gevolgen voor de horeca. Supermarkten bieden al handige kant-en-klare maaltijden aan tegen lagere prijzen, en dat trekt steeds meer klanten. Als horecazaken hun prijzen verder verhogen, moeten ze voorzichtig zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze klanten verliezen. Het is slim om de echte kosten van gerechten te berekenen en slimme aanpassingen te maken aan het menu om zo winstgevend mogelijk te blijven.

Technologie blijft hier!

Technologie is niet meer weg te denken in de horeca. Er worden steeds meer QR-codes en apps gebruikt om eten te bestellen, maar ook tools om het personeel in te plannen en de voorraad te beheren. Alles draait om de klant, en het is daarom goed om daar in mee te gaan!