De spanning stijgt in Koekange, want op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei, zullen de langverwachte Highland Games weer plaatsvinden op het weiland aan de Harm Smeengestraat. Teams uit de hele regio zullen hun krachten meten in een reeks spectaculaire onderdelen. Dit sportieve evenement wordt georganiseerd door de kameraden Henk Hummel en Ard Warnders.

In totaal zullen zeventien teams de kans krijgen om hun kracht, behendigheid en teamgeest te tonen in diverse uitdagende onderdelen. Het publiek kan zich verheugen op een boeiend spektakel. Zoals Hummel aangeeft: “We zorgen elk jaar voor vernieuwing in de opzet van de Highland Games, zodat zowel deelnemers als toeschouwers het evenement keer op keer interessant en vermakelijk blijven vinden.” Hij moedigt de teams aan om in passende, ludieke kleding deel te nemen.

De Highland Games zijn een 19e-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de hooglanden van Schotland. Nog steeds worden er ieder jaar Highland Games gehouden, tegenwoordig ook buiten Schotland. De Highland Games omvatten onder meer zware atletische wedstrijdonderdelen zoals: boomstamwerpen, melkbus sjouwen, boomstam parcoursloop, steen stoten, gewicht omhoog werpen en touwtrekken. Behalve teams uit Koekange, Ruinerwold, De Wijk, Echten en Zuidwolde zijn er ook teams uit Leeuwarden, Zwolle en Wanneperveen van de partij dit jaar.

Veel te zien en te beleven
Het is overigens niet alleen een sport voor sterke mannen. “Ook een aantal damesteams hebben zich al aangemeld. Ook zij strijden om de wisselbokaal in de vorm van een groot zwaard.” Wout Zijlstra, als deelnemer ooit een van de besten van de wereld bij de wedstrijden voor Highland Games en Sterkste man, is ook dit jaar weer ingehuurd om de onderdelen van commentaar en uitleg te voorzien. Hij zal voor de benodigde materialen zorgen en tussendoor zelf nog een paar demonstraties verzorgen.

De Highland Games beginnen om 12.30 uur, maar ook voor de jongere bezoekers is er genoeg te beleven. Er zal een groot springkussen, een kleedjesmarkt en een graffitiworkshop van Ruud Kersies aanwezig zijn. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Graham Lowlanders Pipes & Drums en The Shannons. Het evenement wordt afgesloten met een spannende touwtrekwedstrijd, waarna om 17.00 uur alle spellen ten einde zullen zijn. Aansluitend volgt de prijsuitreiking en een gezellige avond met live muziek van Dirty Dog en 5th Wheel.