Aan de Emsweg in Koekange ter hoogte van het spoor is zaterdagmiddag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan James W. Gilbride. Deze Amerikaanse piloot verongelukte daar op 29 november 1943. Zijn P-38 H werd neergeschoten door een Duitse jager. Boven deze omgeving ontsponnen zich enkele luchtgevechten. Hierbij werd het toestel van lt. Gilbride getroffen. Lt. Gilbride sprong om 14.40 uur uit zijn toestel. Zijn parachute ging echter niet open en hij heeft de sprong niet overleefd. Het toestel stortte neer aan de Binnenweg bij de Oosterboer in Meppel. De piloot werd de andere dag begraven op de begraafplaats in Koekange. En na de oorlog werd hij herbegraven op de Camp Butler National cementtry te Springfield, USA.


Bertha Maat-Karsten was, net als haar buurman Harm Veldman, getuige van het ongeval. En als laatste overlevende getuige mocht zij de plaquette onthullen, samen met Rens Veldman, de kleinzoon van Harm. Hoewel het bijna 80 jaar geleden is, mag het volgens Ina ten Wolde van de Historische Vereniging De Wijk-Koekange niet worden vergeten. De afgelopen jaren zijn daarom op verschillende plekken in De Wolden gedenktekens onthuld. Het initiatief voor een plaquette bij de Emsweg komt van Gert-Jan Drenth en Rens Veldman.

De Historische Vereniging De Wijk-Koekange heeft als doel om de geschiedenis blijvend in kaart te brengen en middels deze plaquette willen ze James Gilbride eren voor zijn moed die hij getoond heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook wethouder Albert Haar was aanwezig. En ook hij vond het belangrijk dat slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Haar vertelde nog een bijzonder verhaal over hoe zijn eigen vader door de Duitse bezetter werd beschoten toen hij met paard en wagen onderweg was naar Zuidwolde. Wonder boven wonder liep dit wel goed af, en kon hij het nog navertellen. “Daarom is het vandaag een goed moment om stil te staan bij deze gebeurtenissen en bij de mensen die hebben gevochten voor onze vrijheid.”

Lt. Gilbride was getrouwd met Vera. Hun dochtertje Sandy is geboren vijf weken nadat Gilbride was gesneuveld. Op 17 juli 2012 heeft dochter Sandy de plek bezocht waar haar vader het leven heeft verloren aan de Emsweg in Koekange.