Burgemeester Inge Nieuwenhuizen heeft vrijdagavond uur een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Hennie Benak-Nijstad in De Karstenhoeve. Met deze uitreiking zal de inwoner van De Wolden onderscheiden worden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Niets vermoedend zat Hennie te kijken naar het Boerendrokte toneelstukje. Waar ze ineens zelf onderdeel van was. Hennie Benak (71) heeft veel vrijwilligerswerk gedaan o.a. voor het Zomerfeest in Oosteinde, Gymnastiekvereniging T.O.V.O.S en voor Museumboerderij de Karstenhoeve.

Hennie Benak-Nijstad is geboren op 29 september 1951 in Ruinen en woont aan de Wolddijk 20 in Ruinerwold. Mevrouw Benak-Nijstad ontplooide de volgende activiteiten:

Ze was van 1982 tot 1988 secretaris van de gymnastiekvereniging T.O.V.O.S. Ruinerwold. Ze deed alle voorkomende werkzaamheden met veel passie en toewijding en was daarnaast jurylid en vrijwilligster bij interne wedstrijden tussen de gymnastiekvereniging en omliggende gymnastiekverenigingen.

Ze was secretaris van de beheers commissie van de gemeentelijke museumboerderij in Ruinerwold van 1998 tot de privatisering in 1998, waarbij de gemeente Ruinerwold opging in gemeente De Wolden. Zij deed alle voorkomende werkzaamheden tot ieders tevredenheid.

Vanaf 1 januari 1998 is mevrouw Benak-Nijstad als secretaris medeoprichtster van de Stichting museumboerderij De Karstenhoeve. De functie van secretaris zal zij op 26 januari 2023 officieel neerleggen. Als secretaris bestonden haar werkzaamheden uit het voorbereiden, bijwonen en het uitwerken van acties van de bestuursvergaderingen. Daarnaast deed zij de overige werkzaamheden zoals de correspondentie, het onderhouden van de externe contacten, het beheren van het archief, en verzorgde zij attenties. Ook informeerde zij de vrijwilligers periodiek door middel van een nieuwsbrief.

Ten behoeve van veilingen deed zij ook diverse werkzaamheden. Ze was contactpersoon, was betrokken bij het taxeren en innemen van kavels, stelde kavellijsten samen en zorgde voor de samenstelling van de catalogus. Voorts was ze nadrukkelijk betrokken bij de organisatie, de uitvoering en de afronding van de veilingen.

Voor de jaarlijkse verkoop van peren zorgde zij voor alle ondersteunende materialen en voor de afwikkeling. Ook levert mevrouw Benak-Nijstad regelmatig een bijdrage aan de samenstelling van tentoonstellingen in het algemeen en in het bijzonder op het gebied van bloemdecoraties en kerstversiering. Ze was ook nauw betrokken bij een aantal jaarlijkse activiteiten in of bij het museum.
Verder verzorgde zij de administratie van de aan het museum gelieerde stichting “De vrienden van De Karstenhoeve”. Verder verzorgde zij de was en het strijkgoed van alle textiel en ook van de spullen die in het museum worden tentoongesteld. Ze maakte drank “Boerenjongens voor de verkoop of voor het gebruik tijdens activiteiten en draaide mee in de pool van vrijwilligers in het kader van de beveiliging van de museumboerderij. Ook voor andere activiteiten en werkzaamheden kon het museum altijd een beroep op haar doen.

Voor het dorpsfeest ‘Zomerfeest Oosteinde’ van de Buurtvereniging Oosteinde maakt mevrouw Benak-Nijstad van 2008 tot heden de bloemstukken om de feesttent op te vrolijken in het thema dat aan de orde is. Ook maakt zij voor een aantal deelnemers de bloemstukken op de tractoren.

In de jaren 2018, 2019 en 2022 hielp mevrouw Benak-Nijstad als hinderniscontroleur mee bij de Havelter Survivalrun. Ze controleerde hoe de hindernis genomen werd door de deelnemers. Mede door haar enthousiasme en behulpzaamheid is de Survivalrun elke keer weer een groot succes.