3-MMC is een afkorting van 3-Methylmethcathinone, en wordt ook wel metaphedrone genoemd. Het maakt deel uit van de synthetische cathinon familie en is een analoog van mephedrone. Dat betekent dat het ontworpen werd om dezelfde structurele kenmerken van mephedrone na te bootsen nadat het verboden was.

3-MMC wint steeds verder aan populariteit in Nederland en dan met name onder jongeren. Niet alleen in het uitgaansleven, maar ook in huiselijk kringen wordt de ‘designerdrug’ steeds vaker gebruikt.

Wat zijn de effecten van 3-MMC?
3-MMC heeft een verschillend effect op mensen, afhankelijk van een reeks factoren zoals de dosering, leeftijd, gezondheid, en of er tegelijkertijd andere middelen werden ingenomen.

Het is een stimulerend middel, wat betekent dat het invloed heeft op het fysieke energieniveau, en daarom wordt het vaak gebruikt tijdens festivals en raves. Enkele effecten kunnen zijn:

● Meer energie
● Euforische gewaarwordingen
● Gevoeligheid voor aanraking
● Toename in genegenheid, empathie
● Verhoogde waardering voor muziek
● Vervormd gevoel van tijd
● Delirium en verwarring
● Verhoogde hartslag
● Invloed op het gezichtsvermogen, waaronder versterking van kleuren
● Misselijkheid
● Hoofdpijn
● Spierspanning, vooral in gezicht en kaak
● Verhoogde transpiratie
● Uitdroging
● Hoge bloeddruk
● Droge mond
● Kortademigheid
● Trillingen, toevallen

De comedown effecten na inname van 3-MMC zijn vergelijkbaar met die van andere stimulerende middelen en kunnen gevoelens van angst, depressie, prikkelbaarheid, gebrek aan motivatie en slaapproblemen omvatten.
Wat zijn de risico’s van het gebruik van 3-MMC?
3-MMC heeft een sterke herdosering dwang, wat betekent dat er sterke verlangens zijn om opnieuw te gebruiken. Dit verhoogt het risico op overdosering, hartaanval, beroerte, orgaanfalen, en toevallen

Het is mogelijk om verslaafd te raken aan 3-MMC en er zijn meldingen van een sterke psychologische afhankelijkheid bij sommige gebruikers. Tolerantie is gemeld bij langdurig en herhaald gebruik, waardoor sommigen steeds grotere hoeveelheden nemen om dezelfde effecten te bereiken. 3-MMC vertoont kruistolerantie met alle dopaminerge stimulerende middelen, wat betekent dat na het gebruik van 3-MMC alle stimulerende middelen een verminderd effect hebben.

Regelmatig gebruik van 3-MMC kan op lange termijn gevolgen hebben voor je gezondheid, waaronder:

● Moeite met slapen
● Spierspasmen
● Hallucinaties (visueel en auditief)

Combinatie van 3-MMC met bepaalde stoffen zoals alcohol of stimulerende middelen verhoogt ook de risico’s, terwijl inname met serotonine releasers zoals MDMA of antidepressiva gevaarlijk hoge serotonine spiegels kan veroorzaken.

Enkele tips om risico’s te verminderen zijn:

● Vermijd herdosering. Dit verhoogt de kans op negatieve effecten, zoals overdosering.
● Vermijd het mengen van drugs. De effecten kunnen onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn en het risico op overdosering en zelfs de dood vergroten.
● Test je stoffen met reagentia tests of via drugscontrole diensten. Je kunt er niet zeker van zijn dat wat je inneemt ook is wat je denkt dat het is en dit verhoogt de risico’s enorm.
● Blijf gehydrateerd en neem regelmatig pauzes.

Opnamen in een verslavingskliniek
Verslaving aan 3-MMC ligt dus bij herhaaldelijk gebruik op de loer, met alle gevaren en gevolgen van dien. Ken jij, of ben jij iemand die verslaafd is aan 3-MMC dan kan een acute opname in een afkickkliniek wenselijk zijn. Een opname in een verslavingskliniek wordt in Nederland vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een behandeling in een afkickkliniek krijg je professionele begeleiding waardoor de kans zeer groot is dat je na behandeling voorgoed van je verslaving af bent.

Als je denkt dat iemand aan een medisch noodgeval lijdt, bel dan onmiddellijk 112 en vraag om een ambulance. Vertel de hulpverleners altijd wat iemand heeft ingenomen, je komt niet in de problemen en het kan een leven redden.

Als je je zorgen maakt over je eigen drank- of drugsgebruik, kun je contact opnemen met de Alcohol Drug Hulplijn op 0900 1995. Je kunt dan met een getrainde consulent spreken die je nuttige informatie, inzicht en steun kan geven. Ze zijn 24/7 bereikbaar, alle gesprekken zijn gratis en vertrouwelijk.