Maart roert zijn staart, dit oud Hollandse spreekwoord komt deze dagen wel uit. Maart is een overgangsmaand naar het voorjaar. Hadden we vorig week nog prachtige en zonnige dagen.

Deze week is het een flink stuk kouder met temperaturen onder nul, regen en natte sneeuw. Met landelijk gemiddeld 244 zonuren tegen 146 normaal is het echter veruit de zonnigste maart ooit. Het oude record was 208 uren zon in 2014. De maand kent nog veel meer records. Zo was het door de krachtige hogedrukgebieden boven, ten noorden of ten oosten van ons land ook erg droog. Aflandige winden lieten de luchtvochtigheid flink dalen. De gemiddelde luchtvochtigheid is deze maand in De Bilt 68,0% geweest tegen 79,4% normaal, een record.

Vanuit het noordoosten breidt sneeuw zicht vanavond uit over het land. Op grote schaal kleurt het wit en wordt het glad. In het noorden is kans op sneeuwjacht door de harde wind.