In oktober 2019 werd Ruinerwold even wereldnieuws, toen bekend werd dat een vader er met zes volwassen kinderen in afzondering leefde terwijl ze wachtten op het einde der tijden. BNNVARA maakte er zelfs een documentaire over. Er valt echter nog heel wat meer te weten over Ruinerwold. Hondstrouwe inwoners zullen gegarandeerd geen moeite hebben met de onderstaande vragen die niet misstaan op een quiz.

Wat is de hoogste prijs die VV Ruinerwold ooit wist te bemachtigen?
Dit is een ideale vraag voor lokale sportquizzen en sportweddenschappen. Om hier het antwoord op te vinden, moeten we terugkeren naar 2013. VV Ruinerwold speelde toen voor het derde jaar op rij in de Derde klasse, waarna het het klassekampioenschap in 3B behaalde.
Iedereen verwachtte eigenlijk dat Dwingeloo kampioen zou worden, maar VV Ruinerwold deed het verrassend goed en ontpopte zich tot de directe concurrent. Op de voorlaatste speeldag stond een onderlinge confrontatie gepland en ongeveer zeshonderd kijklustigen zagen hoe VV Ruinerwold met 2-3 de match won. Het was Rik de Wit die diep in de blessuretijd de winnende goal scoorde. Hierdoor stond Ruinerwold ineens op 54 punten en bleef Dwingeloo op 53 punten staan. De week nadien won Ruinerwold ook met 3-2 van GOMOS en werd VV Ruinerwold kampioen.

Welke weerman heeft nog in Ruinerwold gewoond?
Natuurlijk heeft elke inwoner van Ruinerwold wel iets over het weer te vertellen, maar de bekendste weerman met een Ruinerwoldse link is toch wel Jan Versteegt.
Tot 1989 was Jan Verseegt aan de slag als majoor bij Defensie en begin jaren negentig verhuisde hij naar Ruinerwold, waarna hij zich toelegde op de meteorologie. Zijn radiocarrière begon hij in 1991 bij Omroep Gelderland. Later zou hij bij TROS invallen voor Jan Pelleboer, weerman worden bij Radio Drenthe en de weerpraatjes verzorgen op Radio 2. Uiteindelijk zou hij met Gouden Uren zelfs zijn eigen weershow krijgen. In 2006 verliet hij Radio 2.
In welk jaar werd het spoorwegstation van Ruinerwold opgedoekt?
Het spoorwegstation in Ruinerwold werd op 15 mei 1933 opgedoekt en was geopend sinds 1 mei 1870.
Het spoorwegstation lag op de staatslijn C, tussen Groningen en Meppel, en was te vinden op een paar kilometer buiten het dorp. Op 3 januari 1888 vond niet ver van deze stopplaats een treinramp plaats, waarbij twee stoomtreinen frontaal op elkaar inreden. Er kwamen vijf personen om het leven.

Van welke gemeenten was Jan Pastoor burgemeester?
Tussen 1970 en 1978 was de in Ruinerwold geboren Jan Pastoor burgemeester van Workum. In dezelfde periode (in 1973 en in 1977-1978) was hij ook even waarnemend burgemeester van Hindeloopen. In 1978 werd hij burgemeester van Schilde.
Jan Pastoor was de zoon van Geert Pastoor, gemeentesecretaris in Ruinerwold en later ook burgemeester. Ook Jan Pastoor kende een carrière als burgemeester, maar verwierf vooral bekendheid als lid van de Eerste Kamer, waar hij zich toelegde op onder meer Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting. Jan Pastoor was nooit burgemeester van Ruinerwold.