Commissaris van de Koning mevrouw Jetta Klijnsma bezocht zaterdagmiddag Jongerenkeet de Egge op het terrein van de Familie Tijmens in Koekange. Ze sprak daar met de jongeren over Keten United. Dit is hét project voor jeugdketen op het platteland. In De Wolden draait dit project al vanaf 2015. In sommige gemeenten zijn keten een omstreden onderwerp maar in De Wolden gaat men hier op een positieve manier mee om.

Jongeren worden in staat gesteld om met dit project hun keet op een leuke en veilige manier te draaien. Elk jaar controleert de brandweer de keet op brandveiligheid en jaarlijks is er voorlichting voor zowel jongeren als ouders (perceeleigenaars) over hoe om te gaan met alcohol. De jongerenwerkers zijn voor de jongeren het eerste aanspreekpunt wanneer ze vragen hebben. Ook Vera Vos was tevens van de partij om te vertellen over het project: ‘Passie op het platteland’.

Passie op het Platteland
Passie op het Platteland is een maatschappelijk- en creatief project dat Vera Vos uit De Wijk ontwikkelde vóór en dóór jongeren op het platteland in De Wolden. Samen met filmmaker, Manon Hessels, uit Ruinerwold gaat ze op zoek naar verhalen/meningen van de jonge generatie over hun passie óp-en-voor het platteland, wat ze via Social Media en een interactieve kaart op hun website delen. Er zijn misschien niet heel veel faciliteiten, maar we worden zelf creatief om onszelf te vermaken. Van een passie voor muziek en pottenbakken tot het organiseren van activiteiten op de boerderij en het checken van weidevogels in het land.

Documentaire
De plattelandsgemeente De Wolden is redelijk uitgestrekt en jongeren wonen ver van elkaar vandaan. Vera: ‘We hopen inspirerende- en positieve verhalen te delen over het plattelandsleven en jongeren uit verschillende dorpen op één platform wat dichter bij elkaar te brengen. Een deel van de verhalen zullen ze gaan documenteren tot een 4-delige korte serie, die begin 2022 in première zal gaan in De Wolden. We zetten waar nodig altijd jongeren met hun kwaliteit in tijdens het project, wat hopelijk in de toekomst nog tot meer lokale samenwerkingen zal kunnen leiden’.

Het project is vanuit haar liefde voor de omgeving en het boeren/dorpsleven tot stand gekomen toen ze in de stad op kamers ging wonen. Vera: ‘We willen heel graag laten zien hoe gaaf onze plattelandsgemeente is! Niet om de mensen hierheen te halen, maar vooral om het aan elkaar te laten zien en een soort verbondenheid binnen de gemeente onder jongeren te creëren. Samen houden we het platteland jong, bruisend en cultureel’.