Miriam en Stephan ten Have zwaaien vanaf 1 april de scepter in het Thomashuis in Ruinerwold. Ze namen het ondernemersstokje over van Sander en Danielle Hut, die het dertien jaar hebben geëxploiteerd.

Het uit Grijpskerk afkomstige echtpaar heeft allebei een zorgachtergrond. En ze hadden plannen om iets voor zich zelf te beginnen. Een familielid tipte ze over de locatie in Ruinerwold. ‘Daarna zijn we even gaan Googelen, en toen wisten we zeker: dit is het!”, vertelt het enthousiaste stel. Ze namen contact op en mochten ze langskomen voor een kennismaking. Waarna een screening volgde. Hierna volgde een traject van anderhalf jaar met diverse trainingen en cursussen’. Waar ze nog ‘geen seconde spijt’ van hebben gehad’.

Kleinschaligheid en korte lijnen
In het Thomashuis in Ruinerwold wonen op dit moment zeven volwassenen met een verstandelijke beperking op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Even relaxen in de tuin, samen TV kijken of met elkaar aan tafel de dag doornemen; het lijkt in vele opzichten wel een beetje op het leven in een groot gezin. En deze formule werkt. Sinds de start in 2003 telt Nederland maar liefst 118 Thomashuizen. Stephan: ‘We hebben allebei in de zorg gewerkt, en dan merk je dat er niet altijd voldoende tijd en aandacht is voor de bewoners. Het is juist de kleinschaligheid dat ons zo trekt. En de lijntjes zijn kort, dat is ook een voordeel’.

De jongste bewoner van het Thomashuis is op dit moment 39 jaar en de oudste is 81 jaar. En dat vergt het veel tijd en energie. Maar het jonge en ambitieuze stel ziet dat juist als een uitdaging. Miriam: ‘Je staat altijd aan, dat klopt maar het voelt niet als werk. Bovendien doen we het niet alleen. Er werken nog vijf andere mensen, en samen vormen we een geweldig team’. En het zal nog iets drukker worden. Ze zijn in gesprek met nog twee nieuwe bewoners. En in oktober verwachten ze zelf hun eerste kindje.

Zinvolle dagbesteding
De bewoners verblijven in principe 24/7 in het Thomashuis. En hebben allemaal hun eigen kamer. Alleen de badkamer en woonkamer worden gedeeld. Er wordt ze een zinvolle dagbesteding geboden. Dit varieert van werken in de tuin, tot bakken, koken, muziek maken en knutselen. En in de tuin zijn dieren die verzorgt moeten worden. Ook is er een zwerfvuil prikdag ingesteld, waarbij het zwerfafval in de omgeving wordt opgeruimd. Stephan: ‘We vinden het belangrijk dat ze niet verstopt zitten, en laten zien aan de inwoners van Ruinerwold, zodat ze aan elkaar kunnen wennen’.
Plannen en ideeën zijn er nog genoeg. Zo zijn ze voornemens om een moestuin aan te leggen, en aan de weg nog een kraampje waar de bewoners zelfgemaakte spulletjes mogen verkopen. En zo een zakcentje kunnen verdienen. ‘We gaan geen uitdaging uit de weg!’.