Op maandagmiddag 6 juli heeft wethouder Hilda Mulder samen met inwoners van Koekange het familiepad geopend. Het familiepad langs de Koekanger Dwarsdijk bij Koekange is een initiatief van de Belangenvereniging Koekange.

In 2016 is eerste idee ontstaan bij de Belangenvereniging. Daarna is gestart met de voorbereiding, het overleg met het waterschap, aanwonenden, nutsbedrijven, eigenaren en de financiering. Het heeft dus een aantal jaren gekost voordat het pad echt kon worden aangelegd.

De Koekanger Dwarsdijk is onderdeel van de wandelroutes in gemeente De Wolden en is onderdeel van het dorpsommetje Koekange. De Dwarsdijk is best smal en er maakt veel verkeer gebruik van deze weg, waardoor de vele wandelaars regelmatig moeten uitwijken naar de berm. Met de aanleg van het 500 meter lange wandelpad in de berm wordt het veiliger voor de wandelaars. Het pad heeft de naam familiepad gekregen omdat de breedte (1,50 m) van het pad ook geschikt is voor kinderwagens en rolstoelers.

Kerkvoogdij, NAM, gemeente (initiatiefrijk) en recreatieschap Drenthe hebben bijgedragen in de realisatiekosten. Het pad heeft een verharding gekregen van beton, dit omdat het pad langs een schouwsloot ligt en het zware onderhoudsmaterieel van het waterschap over het betonpad moet kunnen rijden. De aannemer is in mei gestart met de aanleg, het werk is eind juni door aannemersbedrijf Beugel uit Beilen afgerond. Bij Beugel werken diverse inwoners uit Koekange.

Een deel van de bermen zijn ingezaaid met een bloemenmengsel. Daarmee krijgt het pad mede door zijn ligging een natuurlijke uitstraling waar we trots op mogen zijn. Maar het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid van de wandelaars.