Ook dit jaar vindt op de eerste zaterdag van oktober de unieke perenpluk in Ruinerwold plaats aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld. Het is onderdeel van het Stoofperenfeest, met marktkramen en muziek op boerenerven én kinderactiviteiten. Kom plukken, proeven en ontdekken op dit bijzondere Drentse oogstfeest!

OOGST 2019: Goed!
Het Stoofperenfeest wordt dit jaar een succes: de meesste bomen hangen weer goed vol. En dat ondanks een late nachtvorst dit voorjaar en drie hittegolven afgelopen zomer, die we hier in dit deel van Drenthe erg goed merkten. De thermometer is zelfs boven de 40 graden uitgekomen… Oef!


NIEUW DIT JAAR

1. Kinderveilingmeester
2. Muziek
3. Centrale Parkeerplaats
4. Souvenirs

Kinderveilingmeester Ronald Buld.

1. KINDERVEILINGMEESTER
Voor kids en hun familie, club, vriendjes of buren

Leer hoe een veilingmeester werkt, hoe je peren plukt en bedenk wat je met je peren doet. Verhandelen? Of ga je er wat lekkers mee maken?
De Kinderveilingmeester start om 9.00 uur aan het eind van de Dokter Larijweg, bij de Larijhoeve op nummer 171, en loopt de weg terug tot aan het Kindererf op nummer 153 (1 kilometer).
Kinderen mogen bieden op een boom en deze samen leegplukken samen met hun ouders of volwassen begeleiders.

2. MUZIEK en meer
Op verschillende erven is er dit jaar live-muziek. Terwijl de mensen staan te plukken en schudden aan de bomen, is er op 6 boerenerven aan de lange weg van alles te doen. Er staan kramen met lekkernijen, proeverijen en leuke koopjes. Ook zijn er kleine kinderactiviteiten en workshops te vinden. Op Facebook stellen wij straks de muzikanten en kraamhouders aan je voor.

3. PARKEREN en vervoer
Er is op de Dokter Larijweg eenrichtingsverkeer vanaf nummer 1!

Nieuw dit jaar is het Centrale Parkeerterrein in Oosteinde, op de hoek van de Dokter Larijweg en de Hesselterweg. Vooral handig voor mensen die het plukken aan anderen overlaten. Vanaf de Centrale P kun je met de Heen-en-Peer en de retro-busjes van Tralaluna van de ene halte naar de andere rijden, of te voet en met de fiets de weg verkennen. Ook zijn er nog enkele bijzondere vervoersmiddelen geregeld, wees er snel bij, want op = op. Parkeren kost 3 euro en je krijgt dan een stempel voor gratis pendelvervoer voor max. 4 personen.
TIP: neem een eigen fiets mee.

4. Handgemaakte SOUVENIRS
Zorgboerderij De Larijhoeve heeft een reeks betaalbare houten cadeauartikelen vervaardigd die een leuk aandenken vormen. Deze zijn te koop op diverse erven.

VERDER op het programma

* Perenpluk (lees hieronder verder)
* Open Huis bij zorgboerderij De Larijhoeve
* Kindererf met o.a. spelletjes, springkussen en pony rijden
* Om 13 uur de traditionele curiosaveiling in museumboerderij De Karstenhoeve (nummer 21)
* Onderweg is er van alles te lezen en leren over de verschillende peren
* Halverwege de Dokter Larijweg staat de pomologische vereniging als je wilt weten welk peren- of appelras je hebt.

ZO WERKT DE PERENPLUK:

Bij de verkoop worden de perenbomen langs de Dokter Larijweg per opbod verkocht aan de hoogste bieder.

Bieden maar!

’s Ochtends om 9 uur begint de pander ter hoogte van dokter Larijweg 1 met de verkoop (de kinderveilingmeester begint juist aan de andere kant, op nummer 171). Elke boom, of soms een aantal wat kleinere bomen, krijgt een nummer en dan kan het bieden beginnen. Meestal gaan de bomen weg voor een paar euro, maar soms is er een boom die voor 30 tot 35 euro weggaat. Dit zijn bomen die veel vruchten dragen, of die gewild zijn om hun soort, zoals de bekende peersoort Gieser Wildeman). Zodra de boom gekocht is, kan het plukken beginnen.

Peren-pandemonium
Mensen zijn in de weer met netjes, dekens, vangnetten, speciale scharen, emmers, ladders, maar ook hoogwerkers zijn gesignaleerd. Veelal zijn het particulieren die er een gezellig dagje van maken met de hele familie (en soms met koelbox en tuinstoelen en al in de berm zitten) maar ook handelaars proberen hun slag te slaan. De Lions uit Meppel kopen en plukken altijd een aantal bomen voor de voedselbank. Iedere koper heeft de hele zaterdag tijd om zijn boom (bomen) leeg te plukken. Alles wat blijft hangen is de volgende dag algemeen goed en mag door iedereen geplukt worden.

PLUKREGLEMENT en PLUKTIPS
LET OP Plukken mag pas 5 oktober tijdens het feest

In de weken vóór de Perenverkoop mag er niet geplukt worden. Dit zullen de inwoners van Ruinerwold dan ook niet in hun hoofd halen 😉 Toch zijn er wel eens mensen die de verleiding erg groot vinden. Vooral aan het eind van de Dokter Larijweg wil het nog wel eens gebeuren dat er een boompje leeggeplukt wordt. Maar de kans is groot dat men op zijn gedrag wordt aangesproken… De perenbomen die op 5 oktober worden geveild, mogen die dag geplukt worden. Het geldbedrag gaat naar de Museumboederij Karstenhoeve.

Om onze mooie bomen te sparen, vragen wij je ze met respect te behandelen, zodat we er allemaal nog jaren van kunnen genieten, samen met onze gasten.

Reglement
• Klim niet in kleine bomen
• Klim niet tot in de boomtop
• Bomen met kracht leegschudden is onwenselijk: het is slecht voor de boom, en bovendien krijg je geblutste peren die niet lang houdbaar zijn
• Pluk samen, zeker als je op een ladder staat
• De organisatie is niet aansprakelijk voor ongelukken, beschadigingen of diefstal
Tips
• Neem fruitdozen, kratten of emmers mee
• Met een bezem of een lange stok kun je takken zachtjes een zetje geven. Neem een laken mee om de peren in op te vangen
• Laat peren waar je niet bij kunt, hangen voor de vogels
• Bewaar de peren thuis op een donkere, koele plek. Of maak ze meteen klaar en/of vries ze in

DE GESCHIEDENIS

De berm langs de 7 kilometer lange Dokter Larijweg is na de bestrating in 1925/26 aan weerskanten beplant met perenbomen, zo’n 1300 stuks ongeveer. Dit zijn bijna allemaal stoofperen, langer houdbare peren dus. Er is toentertijd voor perenbomen gekozen zodat de gemeentearbeiders deze in het najaar konden plukken en verdelen onder de armere mensen van de bevolking. Dan waren die in de wintermaanden van vitamines voorzien. Inmiddels is de perenpluk een manier om de kas van de lokale museumboerderij te vullen.