Open Monumentendag wordt in Koekange op 14 september gevierd met Rondje Koekange, een evenement met onverwachte performances op drie historische locaties. Onder begeleiding van spoken word-artiest Pim Pomsy wandelen bezoekers van de Protestantse kerk, naar Landgoed Welgelegen en De Tuin van Joke Kuiperij.

Op deze locaties worden zij getrakteerd op een optreden van hiphopcollectief Sendeep & Sensicane samen met organist Jan Buiter, beeldende kunst van Gejan Stol en Tienke Zijlstra en liedjes van zanger Ebele in het microtheater de Biechtstoel. Rondje Koekange vindt plaats tussen 13.00 tot 17.00 uur. Het optreden van de hiphoppers is om 13.00 en 15.30 uur, waarna de wandeling begint. De overige activiteiten vinden doorlopend plaats.

Hiphoppers in de kerk
Het optreden van de energieke Sendeep & Sensicane samen met organist Jan Buiter van de Protestantse kerk mag met recht bijzonder worden genoemd. Een dergelijke combinatie is vrij uniek. Het duo brengt met de proper-orgel drie hiphopnummers. Deze bijzondere combinatie deed bij het eerste voorstel de wenkbrauwen fronsen. Waren dit niet twee culturen die onmogelijk konden samengaan? Leende de kerk zich voor deze performance? Het antwoord is ja en laat een unieke samenwerking zien tussen twee culturen.

Beeldende kunst op Welgelegen
Kunstenares Gejan Stol plaatst een bijzondere installatie van spiegelende blikken en andere materialen in het Blikkenmuseum, terwijl Tienke Zijlstra het publiek laat kennis maken met haar tekeningen en animaties in de manege van Landgoed Welgelegen.

Een lied in de tuin
In De Tuin van Joke Kuiperij is het microtheater te vinden. Dit theater, in een oude biechtstoel, biedt plaats aan 1 persoon. In deze intieme setting zingt zanger Ebele zijn liedjes speciaal voor zijn bezoeker.

Rondje Koekange wordt georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur met steun van de provincie Drenthe in nauwe samenwerking met de medewerkers van de drie locaties. De route en het programma zijn te vinden op www.kunstencultuur.nl en te vinden op een flyer die bij de locaties, tourist info en het gemeentehuis ligt.