Het is inmiddels een begrip in Koekange, de Highland Games. Op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei vinden deze alweer voor het zevende jaar op rij plaats aan de Harm Smeengestraat. Diverse teams gaan hier de strijd weer met elkaar aan op verschillende onderdelen. De kameraden Henk Hummel en Ard Warnders tekenen wederom voor de organisatie van het evenement.

Boerenrockband Bökkers speelt op de avond voor Hemelvaartsdag, woensdag 29 mei op het openluchtfestival. Met in het voorprogramma de bekende rockband Dirty Dog. Op 30 mei krijgen de teams de gelegenheid om op verschillende kracht onderdelen tegen elkaar te strijden. Voor de toeschouwers belooft het weer een mooi schouwspel te worden. Hummel: ‘Kracht en behendigheid is de basis net als voorgaande edities. Maar we proberen het wel elk jaar weer anders te doen, om het aantrekkelijk en vermakelijk te houden voor deelnemers en publiek. ‘Van de teams hopen we dat ze in gepaste kleding aan de start verschijnen. Om het toch een beetje ludiek te houden’.

De Highland Games zijn een 19e eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de hooglanden van Schotland. Nog steeds worden er ieder jaar Highland Games gehouden, tegenwoordig ook buiten Schotland. De Highland Games omvatten onder meer zware atletische wedstrijdonderdelen zoals: boomstamwerpen, Melkbus sjouwen, Boomstam Parcoursloop, Steen stoten, gewicht omhoog werpen en touwtrekken.

Het is overigens niet alleen een sport voor sterke mannen. ‘Ook diverse damesteams hebben zich al aangemeld. Ook zij strijden om de wisselbokaal in de vorm van een groot zwaard’. Wout Zijlstra, als deelnemer ooit een van de besten van de wereld bij de wedstrijden voor Highland games en Sterkste man is ook dit jaar weer ingehuurd om de Games van commentaar en uitleg te voorzien. Hij zal voor de benodigde materialen zorgen, en tussen door zelf nog een paar demonstraties verzorgen.

De Highland Games starten 30 mei om 12.30 uur. Ook voor de jongsten is er van alles te doen. Zo zal er onder andere een mini quad baan en springkussens aanwezig zijn.
Teams die mee willen doen kunnen zich nog steeds aanmelden bij Ard Warnders telnr: 06-12940457 of Henk Hummel telnr: 06-55101441. Kosten zijn € 50,00 per team. Dit wordt gebruikt voor de prijzenpot. ‘Dit zal zeker de moeite waard zijn belooft Hummel’.