Gisterenavond was het de laatste avond van het seizoen. Traditioneel is er dan een tentoonstelling van wat er zoal naast de de avonden in De Kolonie gedaan wordt….en dat is veel! Er wordt gebreid, gehaakt, de mooiste Quilts liggen op tafel.

Prachtige fotoboeken van de uitstapjes die naast de verenigingsavonden worden georganiseerd liggen ter inzage. De boeken die gelezen worden door de literatuurclub zijn in te zien, te veel om op te noemen, de lijst is niet compleet!
In de pauze was er veel belangstelling om alles te bekijken. Na de pauze kreeg Ger Brakel het woord. Een man die zijn hart op de goede plaats heeft. Ger heeft vele projecten gedaan in Afrika. Van 1998 tot en met 2008 was hij o.a. betrokken bij de Flying Doctors in Afrika. Deze avond kwam hij ons vertellen over zijn project “Water voor St. Mary’s Hospital” Het is bijna niet voor te stellen; een ziekenhuis zonder schoon water!

Samen met het Scheper Ziekenhuis in Emmen is er in 1988 een Afrikafonds gestart om het Sint Mary’s Hospital in Nairobi van schoon water te voorzien. Een grote klus! Er was veel geduld en overtuigingskracht nodig om mensen het nut van het project in te laten zien. Er werden compromissen gesloten, zo bleef de ontmoetingsplek voor vrouwen bij een waterbron bestaan. Na het regenseizoen is er bijna geen water. Het water dat er nog is komt uit een slechte bron met veel besmettingen. De oplossing was de Mountain Elgon! Het regent er veel en het schone water wordt nu opgevangen in kwelvaten zodat het te kort aan schoon water is opgelost. Doordat er genoeg water is heeft het ziekenhuis nu ook de beschikking over een mortuarium die ze koel kunnen houden zodat familie die van ver komt, waardig afscheid kan nemen van hun dierbaren. Ook de Kenianen is niets menselijks vreemd, om te voorkomen dat ze zonder te betalen het ziekenhuis verlaten dragen de lopende patiënten een uniform. Het was een boeiende lezing, en de positieve ontwikkelingen gaan nog steeds door!