De tijd is geweest dat de leerlingen van Daltonschool de Dissel hun traditionele cijferrapport mee naar huis kregen. Op vrijdag 8 februari gingen de leerlingen van de groepen 1 t/m 8, in een blauwe tas voorzien van het schoollogo, met een door de leerkrachten zelf  ontwikkelde portfolio naar huis.  

Reflectie is een belangrijke kernwaarde binnen het Daltononderwijs en één van de door deskundigen genoemde 21ste -eeuwse vaardigheden. In het portfolio reflecteren de leerlingen zelf op hun ontwikkeling en bespreken dit met de leerkrachten en hun ouders. Ze geven zelf aan in hoeverre ze denken bepaalde vaardigheden al onder de knie te hebben. De leerlingen  leren zelf doelen te stellen en bespreken hoe ze die willen behalen. Tijdens het evalueren en reflecteren met de leerkracht leren ze om hun doelen eventueel bij te stellen. Ook wordt met de leerkracht besproken of ze de wijze waarop ze hun doel hebben behaald, bijgesteld moet worden.  

Het portfolio bevat daarnaast een aantal werkjes waar ze trots op zijn en die ze graag willen laten zien. De leerlingen bepalen zelf welke werkjes ze in het portfolio willen doen. 

Zo ontstaat een map waarin ze hun ontwikkeling tijdens de basisschooltijd kunnen volgen.  

Op de foto  trotse leerlingen met een eigen portfolio die ze thuis aan hun ouders kunnen laten zien. 

Dissel kinderen met hun allereerste portfolio in een mooie tas.