Herinneringen uit de Veenkoloniën
In het Drents Archief in Assen draait in de maand februari een film met interviews uit het project ‘Memory Lane door het Veen’ over herinneringen uit de Veenkoloniën. Drie Drentse bewoners vertellen over hun herinneringsplek. Op een ander scherm draait ‘Werken in het veen’ met originele films uit de jaren ‘30. De toegang is gratis. Beide films duren elk zo’n 30 minuten en zijn van 1 februari t/m 2 maart gratis te zien in het Drents Archief. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Memory Lane door het Veen
Geert van Wijk uit Spijkerboor vertelt over zijn ervaringen toen hij als jongen in de schoolvakanties werkte bij een boer in de polder bij Annerveenschekanaal. Anda Vonk, geboren en getogen in Gasselternijveen, komt uit een schippersfamilie. Haar hele familie, terug tot 1600, waren schippers, verveners en handelaren. Vanaf zijn veertiende was Anda’s vader al aan het werk op het schip van zijn vader. Café en zalencentrum De Kienstobbe in Tweede Exloërmond staat centraal in de herinneringen van muziekliefhebber Bert Hadders. Toen hij veertien was zag hij hier Nederlandse acts als Harry Muskee en de Bintangs. In 1977 trad zelfs The Police er op.

Werken in het veen
Grote delen van de provincie Drenthe zijn op de schop gegaan voor de veenwinning. In de opnames uit de jaren ’30 is te zien hoe de turven op de gewenste maat uit het veen worden gestoken, gedroogd, gestapeld en vervoerd. Het leven van de veenarbeiders was zwaar maar leverde wel bijzondere beelden op. De films zijn tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.