Gemeente De Wolden heeft vorige maand een woning aan de Oshaarseweg in Koekange per direct gesloten, op grond van de Woningwet en de gemeentelijke Beleidsregels Hard- en Softdrugs. De politie heeft in het pand een hennepkwekerij ontdekt, waarbij ruim 600 planten en 200 stekjes zijn aangetroffen.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat in gemeente De Wolden een pand om deze reden per direct wordt gesloten. Burgemeester Roger de Groot: “We hebben duidelijke regels voor Hard- en Softdrugs vastgesteld. Die maken het ons mogelijk een pand of woning direct voor drie maanden te sluiten als daar illegale hennepteelt heeft plaatsgevonden. De woning in Koekange hebben we ook per direct gesloten omdat de energieinstallatie brandgevaar opleverde.’

Wees alert als buren
Het is belangrijk dat buren en omwonenden alert zijn en situaties die zij verdacht vinden, melden. Burgemeester De Groot: “Heeft een woning of bedrijfspand afgeplakte ramen en deuren? Of zijn er roosters op ongebruikelijke plekken aan de gevel of op het dak? Meld het bij de politie!” Ook stank- en wateroverlast of vochtproblemen (condens op de ramen) kunnen signalen van hennepteelt zijn. Verdachte situaties kunnen gemeld worden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

Verantwoordelijkheid eigenaar, ook bij verhuur
De eigenaar is altijd verantwoordelijk voor zijn pand, ook als hij deze aan derden verhuurt. Burgemeester Roger de Groot: “Weet als verhuurder wie uw huurder is. Hennepplantages zorgen voor aanzienlijke schade aan uw pand: zoals gaten in het dak, water- en brandschade.”