Het voorstel van groep 8 van openbare basisschool De Rozebottel uit Koekange, is gisteravond als het winnende uit de bus gekomen. De leerlingen willen een sponsorzeskamp organiseren voor alle leerlingen van de groepen 8 in De Wolden. Als goed doel is de stichting ALS gekozen, de opbrengst van de zeskamp gaat daar naartoe. tekst/foto’s: Artizzl Media / Peter Nefkens



Vijf scholen dongen mee naar de zege en na de stemming maakten burgemeester Roger de Groot en zijn griffier het per ongeluk extra spannend. Door een foute telling leek er een herstemming nodig te zijn, maar uiteindelijk werd vanuit verschillende hoeken in de raadzaal gewezen op de telfout. Met vijf stemmen won De Rozebottel, bijgestaan door fractiecoach Henny Scheper-Beijering. ‘t Echtenest uit Echten, De Dissel uit Ruinerwold en Het Groene Hart uit Zuidwolde kregen vier stemmen. Voor obs De Bosrand uit Kerkenveld waren twee stemmen.

Extra potje gel
Het was een klein feest in het Huis van de Democratie, zoals een raadzaal wel wordt genoemd. Kinderen die als raadslid waren aangewezen, waren zichtbaar speciaal naar de kapper geweest en hadden soms een extra potje gel aangebroken. Op de publieke tribune puilde het uit met kinderen, onderwijzend personeel en nieuwsgierige ouders. Ze hoorden allemaal dat Het Groene Hart een slaapfeest voor alle groepen 7 en 8 wilde organiseren. Dat zou dan moeten gebeuren aan het eind van het schooljaar, pas in de vragenronde werd duidelijk dat iedereen dat op zijn eigen school zou moeten doen. Het ogenschijnlijk meest sympathieke voorstel kwam van De Bosrand, dat een loterij wilde organiseren waarvan de opbrengst beschikbaar wordt gesteld aan de Voedselbank Zuidwest-Drenthe.

Fractieleider Niels Vrielink kwam met een goed onderbouwd verhaal, inclusief PowerPoint-presentatie en vertelde erbij dat de leerlingen zelfs op werkbezoek waren geweest bij de vestiging van de Voedselbank in Hoogeveen. Daarnaast had fractie Bosrand het huiswerk goed gedaan en werd een rits cijfers gepresenteerd. Het mocht niet baten, jonge leerlingen hebben nu eenmaal meer zin in iets waar ze zelf fysiek plezier aan kunnen beleven.

Vanuit Echten kwam een voorstel dat aansloot bij de onlangs gehouden Obstaclerun: een Modderrun, waarbij niet alleen de snelste deelnemer in de prijzen valt, maar ook degene die het meest smerig uit de arena komt. ‘Wie vindt spelen in de modder nu niet leuk?’ De run had plaats moeten vinden tussen de herfst- en kerstvakantie. ‘Omdat er dan het meeste modder is’, was het argument. De Dissel kwam met het idee om een (tweedehands) springkussen aan te schaffen dat door alle Wolder scholen gehuurd zou kunnen worden.

De sponsorzeskamp van de Rozebottel sprak dus het meeste aan en kan nu georganiseerd worden. Dat gebeurt met de prijs van 750 euro, die beschikbaar werd gesteld door de gemeente. Fractievoorzitster Max Kosters had kort daarvoor uit de doeken gedaan wat de kinderen kunnen verwachten. Een zeskamp in mei of juni 2018 met gehuurde en zelfbedachte spelen op de sportvelden van Vitesse’63 en KIA. ‘Leerlingen gaan op zoek naar sponsoren, waarbij familieleden en vrienden de deelnemers van geld kunnen voorzien.