Een uniek initiatief van de cultuurcoaches van gemeente De Wolden: een culturele inspiratiedag voor alle leerkrachten van de 14 basisscholen in de gemeente. De leerkrachten worden ondergedompeld in creativiteit, muziek, dans, theater, met als rode draad: vakoverstijgend werken. Wethouder Mirjam Pauwels: “De volle lesprogramma’s en de eisen die aan scholen worden gesteld, bieden vaak weinig ruimte om kinderen kennis te laten maken met cultuur. Maar wat als cultuur nu gekoppeld kan worden aan de exacte of andere vakken op school?”

Inspiratiedag docenten basisonderwijs
De inspiratiedag vindt plaats op woensdag 27 september in theater de Tamboer in Hoogeveen en is onderdeel van Cultuurexplosie De Wolden. Wethouder Mirjam Pauwels doet de aftrap. Gevolgd door een lezing door natuurkundige Mark Mieras over de invloed van kunstonderwijs op kinderen. Daarna gaan de docenten uiteen voor acht verschillende workshops, bijvoorbeeld ‘Tafels op muziek’, ‘Samen kijken naar kunst’ en ‘Speel je Wijs’, een theatermethode waarbij theater het middel is om het taalniveau van kinderen op een hoger peil te brengen.

Alle workshops worden gegeven door professionals uit de kunst- en cultuursector, zoals het Drents Museum, Garage TDI en Scala Centrum voor de Kunsten. Het programma voor de inspiratiedag is in samenwerking met de scholen gemaakt om zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun wensen en behoeften.

Uniek initiatief
Mirjam Pauwels: “Het is een prachtig idee van onze cultuurcoaches: alle docenten tegelijkertijd laten zien hoe cultuur eenvoudig onderdeel kan worden van alles wat kinderen moeten leren op de basisschool. We vinden het als gemeente belangrijk dat zij een brede culturele basis meekrijgen en hopen hiermee het cultuuronderwijs in De Wolden een stimulans te geven.”

Cultuurkaravaan ‘Oer en Stoer’
Ook de kinderen zelf worden niet vergeten: in de eerste twee weken van oktober trekt de cultuurkaravaan ‘Oer en Stoer’ langs alle basisscholen in De Wolden. Gedurende een hele schooldag (per school) doen de leerlingen mee aan allerlei kunstzinnige workshops. Dit programma wordt verzorgd door Scala Centrum voor de Kunsten, Garage TDI speelt die dag twee voorstellingen op de school.