imageHet ene jaar lukt het vlot om een aantal bedrijven te vinden die mee willen doen aan de boerderijendag, het andere jaar moeten we wat langer zoeken maar ook dit jaar is het weer gelukt. We hebben een goede mix van nostalgie, up to date en wat men noemt, verwant aan de agrarische sector kunnen vinden. De Open boerderijendag Ruinerwold e.o is op zaterdag 29 juli 2017.


De start is bij de museumboerderij De Karstenhoeve Ruinerwold, Dr. Larijweg 21, maar het is ook mogelijk om op elk willekeurig deelnemend bedrijf te starten. Het is dit jaar een fietsroute van ongeveer 33 km, maar er is een alternatieve autoroute. Waar nodig zal de route bepijld zijn. Er is programmaboekje met de routebeschrijving. Op de bedrijven zullen diverse toeleveranciers en andere relaties een stand inrichten. Bij hen kunt u terecht voor informatie over goederen en diensten die zij aan de verschillende bedrijven leveren.

In willekeurige volgorde de deelnemende bedrijven:

Museumboerderij De Karstenhoeve:
De Karstenhoeve is een prachtige authentieke boerderij uit de 17e eeuw, ooit gebouwd door de rijke familie Karsten en al 60 jaar in gebruik als museum. Tijdens de rondleidingen ziet u in het voorhuis de pronkkamer, die zijn naam alle eer aan doet, de voorraadkelder en de daagse keuken, waar het lijkt of de oorspronkelijke bewoners elk moment binnen kunnen lopen. In het achterhuis vindt u, onder andere, de gereedschappen en de koetsen van de boer. Op de expositiezolder is er dit jaar de tentoonstelling: ‘Merkwaardig’ prachtige merk- en borduurlappen.
Het museum is grotendeels rolstoeltoegankelijk en voorzien van traplift. Op de deel mogelijkheid voor een kopje koffie met bijvoorbeeld perencake of ga voor de “Koffie mit Roeffie”: de Ruinerwoldse variant op een high tea.

Melkveebedrijf Hooch Antink Panjerdweg Koekange
Het melkveebedrijf is een gezinsbedrijf en wordt gerund door Rudi en Marie-José. In de weekenden helpen de studerende kinderen mee. Naast de werkzaamheden op het bedrijf is Rudi bestuurlijk actief en in dienst bij de vrijwillige brandweer de Wijk-Koekange. Op het bedrijf lopen 120 koeien en 65 stuks jongvee. Naast de 45 ha eigendom wordt nog 27 ha grond gepacht.
Hiervan is 17 ha maisland en 55 ha grasland. Sinds 2003 wordt er gemolken met een Lely A2 melkrobot. In 2008 is de stal vergroot en is er een 2e melkrobot bijgekomen. De bloedvoering van de koeien die op het bedrijf lopen is: RHF x Fleckvieh. Er wordt gewerkt volgens het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. De geproduceerde melk wordt geleverd aan de CONO kaasmakers, Midden Beemster, NH De melk wordt verwerkt in de Beemsterkaas en Ben & Jerry’s ijs dat wordt gemaakt in de ijsfabriek in Hellendoorn. De boerderij is eind jaren 30 gebouwd op ontgonnen heidegebied.
Voordat het gebied “de Panjerd” was ontgonnen kon men vanuit Koekange huize Echten zien. Er zijn, na de ontginning van de heide, heel wat houtwallen en bossen aangelegd. Aanvankelijk werd er alleen graan geteeld. Eind jaren 50 zijn er melkkoeien bij gekomen en is het een gemengd bedrijf geworden. De ligboxenstal is in 1975 gebouwd. In 1992 zijn wij, Rudi en Marie José, vanuit de Achterhoek verhuisd naar deze boerderij in Drenthe.

Brandweer Ruinerwold
Arbeidsbezetting: brandweerpost met 15 vrijwilligers Onderdeel van de Veiligheid Regio Drenthe.
Wij hebben sinds begin dit jaar een nieuwe brandweerauto TS ( Tankautospuit ) Vanaf 2016 beschikken we ook over een TW ( Tankwagen ) waarmee wij ons eigen bluswater mee aanvoeren.
Voorgeschiedenis: Van de Gemeentelijke Brandweer Ruinerwold naar Brandweer De Wolden en sinds enkele jaren regionaal. Vroeger was de kazerne ( standaard ) op de Gemeentewerf sinds 2000 is er een nieuwe kazerne aan de Gieser Wildeman 1 in Ruinerwold

Melkveebedrijf Nijmeijer Eggeweg Koekange.
Ook een gezinsbedrijf Sanny en Henk met de kinderen Gerko en Celine. Ingericht voor ca 140 koeien + jongvee (nu minder door de fosfaatwetgeving). Ca 49 ha. gras. 22 ha. mais en 4 ha. Voederbieten. Melkveehouderij, met ver grasvoedering op stal.
Voorgeschiedenis bedrijf: (Ons) bedrijf is 2013 verplaats van Koekangerdwarsdijk 7 naar Eggeweg 25. Toen is afscheid genomen van de vleesvarkenstak en zijn we verder gegaan met de melkkoeien. Op Eggeweg werd melkvee gehouden door: J. Dekker (tot 1989), M. en R. Eissen (tot 1995), L. Petter (tot 2013).
Omgeving: Lintbebouwing, ca 1 km. buiten bebouwde kom, overwegend grasland. Stroomlandschap Koekanger Aa, gaswinning.

Niezinghoeve Hees Ruinen.
Dick en Hanneke Kamper zijn met trots ondernemer van een minicamping met 10 plaatsen, een groep accommodatie ( tot 16 personen ) en zaaltje ‘Koetjes & Kalfjes’.
In juni, juli en augustus is onze 4 persoons tunneltent te huur. De Niezinghoeve is een toeristisch, recreatief bedrijf waar groepen ( families, vrienden, vakantiegangers, maar sinds kort ook zorgvragers en mantelzorgers ) de weg naar weten te vinden. Tot 16 jaar geleden was het een veebedrijf. Daarna is het een recreatief, toeristisch bedrijf geworden, 8 jaar geleden overgenomen door Dick en Hanneke. Eerder bestond het achterhuis uit twee appartementen. Dit voorjaar is het in z’n geheel tot groepsaccommodatie verbouwd, waardoor meer ruimte en comfort is gecreëerd.
Dit maakt het mogelijk om ook mensen met een zorgvraag en hun mantelzorgers te verwelkomen. Het mooie buurtschap Hees ligt gelegen tussen het gezellige brinkdorp Ruinen en het uitgestrekte Dwingelderveld. Direct aan een knooppuntroute en het Jacobspad, de pelgrimsroute van Uithuizermeeden naar Hasselt. Wij genieten van de komst en aanwezigheid van onze gasten. Sinds kort ontvangen wij zorgvragers en hun mantelzorgers, want ook deze., of j1uist deze groep wil er wel eens tussen uit! ‘Zuster Clifia’ ondersteunt waar nodig, met wat extra aandacht in de vorm van een wandelingetje, een activiteit of gewoon een praatje. Maar ook professionele ondersteuning ( bijv. stomazorg ) behoort tot de mogelijkheden.

Deze boerderijendag wordt georganiseerd door:
Commissie Boerderijendag,
Vrouwen van Nu,
LTO-Noord.