Gemeente De Wolden wil bewuster omgaan met openbare verlichting, waardoor energie wordt bespaard en eventuele lichtvervuiling voorkomen kan worden.


Koekangerveld
Afgelopen jaar heeft Plaatselijk Belang Koekangerveld zelf het initiatief genomen om verbeteringen aan te brengen in de openbare verlichting in en rondom het dorp. Plaatselijk Belang heeft samen met de gemeente plannen gemaakt voor minder verlichting; waarbij Plaatselijk Belang initiatiefnemer was in dit proces en de gemeente faciliterend was.
Deze stap om te komen tot minder verlichten draagt bij tot de doelstelling van Koekangerveld om energieneutraal te worden.

LED verlichting
Omdat Koekangerveld ambitieus is in het terugbrengen van de hoeveelheid licht, heeft de gemeente hier de vervanging van de alle armaturen naar voren gehaald. Hierdoor wordt het hele dorp nu voorzien van energiezuinige LED verlichting.

In totaal gaan er in het gebied rondom Koekangerveld en Marterhaar zo’n 35 lichtmasten weg en komen er drie terug op andere plekken. Doordat de nieuwe masten, maar ook alle nieuwe armaturen, bestaan uit LED-verlichting, wordt er bij Koekangerveld een energiebesparing van 75% gerealiseerd.

Wethouder Jan ten Kate: “Zulke plannen kunnen wij als gemeente alleen uitvoeren als Plaatselijk Belangen zich hier ook voor inzet. Samen kunnen we gedegen en gedragen plannen introduceren en zorgen we niet alleen voor een energiebesparing, maar zetten we weer een stap in de richting voor een Energieneutraal Drenthe.”

Bewust Verlichten
Vanuit Regio Zwolle is in 2015 het project gestart ‘Bewust verlichten’. ‘Bewust verlichten’ houdt in: verlichten daar waar het moet en donkerte daar waar het kan. Door deze subsidie vanuit de Regio Zwolle hebben bewoners bewust mee kunnen denken en mee kunnen praten over de openbare verlichting d.m.v. een enquête.
Koekangerveld is een stapje verder gegaan en heeft het gebied al donkerder gemaakt zowel ’s avonds als nachts.